Brugse Romanie Schotte is Miss België 2017

© BELGA
Redactie KW

In een afgeladen Plopsatheater praatten Véronique De Kock en Patrick Ridremont de Miss Belgium verkiezingsshow 2017 aan elkaar. Na een spannende afvalrace uit 30 finalisten riep de 8-koppige internationale jury de Brugse Romanie Schotte tot kersverse Miss Belgium 2017 uit.

Delphine Devos uit Deerlijk kreeg de sjerp van eerste eredame. West-Vlaanderen scoorde over de hele lijn, want Ellen Caen uit Brugge werd Miss Sport, Ellen Bacquaert uit Oostkamp kreeg de titel Miss Talent, en Charlotte Rau uit Oostkamp werd Miss Sympathy. Op de valreep stond er ook nog een Waalse miss op het podium: Eva Mira uit Saint-Nicolas werd tweede eredame.

Brugse Romanie Schotte is Miss België 2017

Tijdens de laatste afvalronde gierden de zenuwen door de keel van de overgebleven kandidaten toen ze zonder voorbereiding 20 seconden moesten volpraten over het onderwerp van een keuzefoto. Delphine Devos deed haar best over Michelle Obama en Romanie Schotte koos Suske en Wiske.

Brugse Romanie Schotte is Miss België 2017

Marnix Huyghe fotografeert al 30 jaar modellen en mag zich gerust miss-specialist noemen. Voor Missitems fotografeerde hij de 30 finalisten toen ze op bezoek kwamen in Brugge: “we hadden een fotoshoot georganiseerd aan het Minnewater, een etentje op de Markt, een bezoek aan een Brugse brouwerij, een workshop mediatraining en een workshop om hen wegwijs te maken in de geschiedenis en politiek van België. Daarna zijn we allemaal samen gaan ijsschaatsen en ik heb een complete reportage van deze mooie dag gemaakt. Mijn prognose voor deze avond? Ik gok dat er nu wel een Waalse jongedame het kroontje zal krijgen, want er zijn enkele hele sterke kandidates bij. Vorig jaar was Wallonië niet zo blij omdat ze helemaal niet in de prijzen zijn gevallen.”

Brugse Romanie Schotte is Miss België 2017

Chiara Vanderveeren kwijt zich nauwgezet van haar taak als hostess voor het evenement: “eerst moest ik de vipgasten naar hun tafels brengen, want die kregen hun diner voor de show. Daarna moest ik me weer naar het onthaal reppen om de persmensen te ontvangen en ik moest hen de hele avond bijstaan in de perszaal.” Chiara kent de wereld van missverkiezingen als geen ander: “ik heb al aan heel wat missverkiezingen deelgenomen – ik ben net terug van Tunesië waar ik 2nd Runner werd van de Miss Globe Prettiest 2016.”

Brugse Romanie Schotte is Miss België 2017

Terwijl de spanning in de zaal steeg, wordt Lenty Frans, miss België 2016, in de bloemetjes gezet. Tijdens de Miss World verkiezingen in Washington DC werd ze zesde en kreeg ze de titel Miss Europe. Dan werd de Volvo V40 op het podium gereden waarmee de nieuwe miss Belgium 2017 naar huis mag en brak het verlossende moment aan voor de 12 overgebleven finalistes. Darline Devos, voorzitster Nationaal Comité Miss België riep Eva Mira uit Saint-Nicolas bij Luik op het podium als tweede eredame en Delphine Devos uit Deerlijk werd de eerste eredame van Romanie Schotte.

Brugse Romanie Schotte is Miss België 2017

Voor Romanie met haar 19 lentes is het een grote verrassing: “er gaat nu van alles door mij heen. Ik besef het nog altijd niet… dat zal pas in de komende weken zijn. Het is zo overweldigend… De kandidates waren allemaal heel sterk en de zenuwen waren er tot op het laatste moment. De uitslag was echt onverwacht!”

Ik besef het nog altijd niet… dat zal pas in de komende weken zijn

Romanie had zichzelf gepromoot als een ambitieus, maar vriendelijke en sociaal meisje met de juiste kwaliteiten om ambassadrice van België te worden. Naast haar studies bedrijfsmanagement besteedt ze een groot gedeelte van haar vrije tijd aan sport: paardrijden, fitness en tennis. Na de bekendmaking van haar titel werd Romanie bestormd door de hele Belgische pers, zodat zelfs haar familie niet de kans kreeg om haar als eerste te feliciteren.

Brugse Romanie Schotte is Miss België 2017

Maar mama Dominique, papa Christof, zus Alicia en broer Lorenz staan trots aan de zijlijn. Mama Dominique besluit: “dit heeft ze echt verdiend! Ze heeft er heel veel tijd en energie in gestopt, en we hebben natuurlijk allemaal gehoopt op dat kroontje, maar toch overvalt het ons nu allemaal.”

Bij eerste eredame Delphine Devos uit Oostkamp en haar mama Isabelle is de reactie gelijkaardig: “als moeder stond ik er eerst een beetje argwanend tegenover, want haar papa had haar ingeschreven. Maar toen ik zag dat ze er helemaal voor ging, heb ik haar 200% gesteund. We waren al geweldig blij dat ze bij de 30 finalisten was geëindigd, dus zijn we nu supertrots!”

(MVO – foto’s MVO/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier