Misbruikslachtoffer abdijschool van Zevenkerken werd verhoord

Redactie KW

De 39-jarige Laurent Gossieaux, een gewezen leerling van de abdijschool van Zevenkerken bij Brugge die jarenlang misbruikt werd door een opvoeder, is donderdag van 10 tot 17 uur door het gerecht verhoord geweest.

“Het gesprek is goed verlopen. In het begin was ik wel wat zenuwachtig, maar ik had me goed voorbereid”, verklaart hij. “Ik ben blij dat deze fase afgesloten is, en ik hoop dat het gerecht nu verder onderzoek zal leveren naar de school toe en andere slachtoffers zal verhoren. Ik heb een aantal namen doorgegeven.”

Publiek geheim

Gossieaux getuigde enkele dagen geleden in de media over het misbruik in de abdijschool. Voor het misbruik wordt een zekere Jef D. met de vinger gewezen, die 18 jaar lang als opvoeder in Zevenkerken werkte. Volgens Gossieaux waren diens pedofiele handelingen een “publiek geheim” en heeft de man verschillende slachtoffers gemaakt.

De ex-leerling deed een oproep aan andere slachtoffers om zich bij hem te melden. Een vijftal mensen zou dat intussen ook gedaan hebben. Strafrechtelijk zijn de gemelde feiten dan wel verjaard, maar Gossieaux is het ook te doen om de “aansprakelijkheid van de school”. “Ze waren op de hoogte van criminele zaken, ze lichtten het gerecht niet in en deden geen ernstig onderzoek. Maar uiteindelijk komt het aan het gerecht toe om dat uit te maken”, verklaarde hij eerder.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier