Misbruik Stella Maris: ook misbruik door pater in jaren 90 volgens open brief

Redactie KW

In een open brief klaagt een voormalige bewoonster van de instelling voor bijzondere jeugdzorg Stella Maris in Kortrijk ook seksueel misbruik door een pater aan tijdens de jaren 90. Dit misbruik kwam gelijktijdig met het misbruik door de nonnen in de jaren 50 en 60 in het voormalig weeshuis aan het licht, maar bleef tot vandaag wat op de achtergrond.

“Maar ook die informatie hebben we ondertussen zelf aan het parket doorgespeeld”, aldus advocaat Jan Leysen namens de vzw West-Vlaamse Jeugdzorg. Zelf ondervond de ex-bewoonster, die liever anoniem wenst te blijven, niets van het misbruik. Maar ze herinnert zich dat er tijdens haar verblijf in de instelling, in de jaren 90, regelmatig een pater op bezoek kwam in de leefgroep. “Hij betastte geslachtsorganen van jongens, zat met de hand in de broek van minderjarigen”, luidt het. “Als bewoners klaagden we dit toen aan bij de toenmalige directrice en onderdirectrice. Ook de begeleiders deden dit, tevergeefs. Directie en raad van bestuur hebben toen nagelaten om te reageren op de seksuele uitspattingen van hun bevriende pater. En het ergste is: de toenmalige directie zit nu nog steeds in de raad van bestuur van Stella Maris.”

Leysen spreekt de briefschrijfster gedeeltelijk tegen. “Van zodra dit de toenmalige voorzitter van de raad van bestuur ter ore is gekomen, is de pater in de jaren 90 de toegang tot de instelling geweigerd”, zo reageert de advocaat.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier