Misbruik parkeerkaarten aangepakt met inzamelactie in politiezone Mira

Redactie KW

De politiezone Mira pakt het misbruik van parkeerkaarten voor personen met een handicap aan met een inzamelactie. In Waregem konden maandagavond vervallen kaarten overhandigd worden aan de Federale Overheidsdienst Sociale zaken. Het initiatief is zeldzaam in Vlaanderen en uniek in West-Vlaanderen.

De politiezone Mira besloot in februari 2011 iets te doen aan het misbruik van parkeerkaarten voor personen met een handicap. In samenwerking met de FOD Sociale Zaken bleek dat er in Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Waregem en Zwevegem 1.414 vervallen kaarten in omloop waren.

Vergetelheid

“Let op. Niet iedereen maakt misbruik van de kaart. In de meeste gevallen gaat het om een vergetelheid of mensen die niet weten dat de kaart moet ingediend worden na een overlijden of wanneer de voorwaarden niet meer overeenstemmen”, licht korpschef Jean-Pierre Coudenys toe.

De politiezone verstuurde dankzij de gemeentelijke administratie 1.398 brieven. 514 kaarten werden ingeleverd, 572 andere kaarthouders reageerden. “Het gaat om een preventieve maatregel”, zegt korpschef Coudenys.

Gouverneur

In het begin van de maand opperde provinciegouverneur Carl Decaluwé om strenger op te treden tegen misbruik. “De provinciegouverneur zit al in een repressieve fase, wij gaan daar nu pas aan beginnen. Wie betrapt wordt op misbruik riskeert een boete van 100 euro”, vertelt Jean-Pierre Coudenys.

De FOD Sociale Zaken hoopt dat het project, dat zowel sensibiliseert als het misbruik terugdringt, navolging krijgt.

Misbruik parkeerkaarten aangepakt met inzamelactie in politiezone Mira

Bekijk hier de reportage

(Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Gaver.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier