Misbruik in Kerk: deontologische code over werken met kinderen in Kerk

Redactie KW

Er komt een deontologische code voor priesters en andere geestelijken die werken met kinderen, adolescenten of kwetsbare volwassenen. Dat is een van de maatregelen die de kerkleiders van België nemen naar aanleiding van het recente ontslag van de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, wegens kindermisbruik. Dat staat in een pastorale brief van de bisschoppen en de diocesane administrators van België aan de katholieke geloofsgemeenschap van België.

De brief komt er na het vijfjaarlijkse ad-liminabezoek van de
Belgische bisschoppen in Rome. Daar ging het over wat goed gaat in de Kerk in België, maar ook over de tekortkomingen en pijnpunten, luidt het.

“Vooral de reden van het recente ontslag van de bisschop van Brugge heeft een schokgolf veroorzaakt in de Belgische Kerk. Het vertrouwen van de gelovigen in hun herders is ernstig geschonden”, staat in de brief.

Om dat vertrouwen te herstellen, kondigen de kerkleiders
maatregelen aan. Zo komt er een deontologische code voor wie werkt met kinderen, adolescenten of kwetsbare volwassenen. Pastorale medewerkers zullen ook betere supervisie en begeleiding krijgen. En waar nodig zullen de selectiecriteria voor de toelating tot een wijding of een andere verantwoordelijke taak in de Kerk ernstiger toegepast worden.

Seksueel misbruik heeft niet alleen te maken met het individu, maar ook met met de manier waarop gezag wordt uitgeoefend in de Kerk.

“Daarom moet de Kerk eerlijk naar zichzelf durven kijken en vormen van gezagsuitoefening willen veranderen die mee aanleiding kunnen geven tot het misbruik van kinderen.”

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier