Mirom versnelt uitbouw containerparken met Diftar-systeem

Redactie KW

Vanaf 1 juli volgend jaar treedt het nieuwe Vlaamse afvalstoffendecreet in werking. Wie vanaf dan grofvuil naar het containerpark brengt, moet dan in principe overal betalen. Nu is het recyclagepark in de éne gemeente nog gratis, terwijl je elders wel moet betalen voor bepaalde soorten afval. De prijsverschillen zijn daarbij soms groot. De intercommunale MIROM is bezig met de versnelde uitbouw van uniforme Diftar- parken in haar 15 West-Vlaamse gemeenten.

Het zogenoemde Diftar-systeem, waarbij je voor bepaalde soorten afval moet betalen per kg, wordt ook op de West-Vlaanderen containerparken steeds vaker de regel. Zoals op het pas geopende recyclagepark langs de Nijverheidslaan in Gullegem. Een gevolg van het Vlaamse afvalstoffencreet dat vanaf 1 juli volgend jaar in werking treed.

Afvaltoerisme

De Afvalintercommunale MIROM, actief in de regio Roeselare en Menen, is al een paar jaar bezig met de uitbouw van uniforme recyclageparken in haar 15 gemeenten. Een uniformafvalbeleid met gelijke tarieven moet het zogenoemde ‘afvaltoerisme’ van andere gemeenten aan banden leggen. De diftar-parken zijn tijdens een proefperiode gratis. Maar echt duurder zijn ze niet.

Op dit ogenblik zijn zowel het nieuwe als het oude recyclagepark van Wevelgem-Gullegem gratis. Hoewel er een identiteitscontrole is, komt hier zeker ook afval uit buurgemeente Kortrijk terecht, want daar moet je wel betalen. Van de 15-Mirom gemeenten hebben alleen Hooglede, Langemark-Poelkapelle en Moorslede nog geen goedkeuring gegeven voor de komst van het Diftar-syteem. De gemeenten Houthulst, Torhout en Koekelare stappen wel mee in het project.

(L.D./A.D.)

Mirom versnelt uitbouw containerparken met Diftar-systeem

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier