MIROM heeft als eerste een ORC-installatie

Redactie KW

Het Roeselaarse afvalverwerkingsbedrijf MIROM heeft als de eerste in ons land een ORC installatie officieel in gebruik genomen. ORC of ORGANIC RANKINE CYCLE staat voor de techniek waarbij uit de restwarmte van verbrandingsovens elektriciteit wordt opgewekt. Energie winnen uit de verbranding van afval is belangrijk voor MIROM dat jaarlijks 62.000 ton afval verbrandt.

Elektriciteit winnen uit de warmte van huisvuilverbranding is niet nieuw. Maar in Roeselare wordt -in tegenstelling tot de klassieke centrales- met de ORC installatie geen gebruik gemakt van water en stoomkracht om energie op te wekken. “In de plaats van water gebruiken wij Solkatherm. Dat is een speciaal product dat zwaarder is dan water en kookt aan 37 ° Celsius. We verwarmen dat op dezelfde manier zoals je dat met stoom zou doen. We maken er een gas van, sturen dat naar de turbine die de elektriciteitsmachine aandrijft”, zegt Jean-Luc Bonte van MIROM

MIROM Roeselare verbrandt jaarlijks 62.000 ton huisvuil. Een deel van die geproduceerde warmte wordt gebruikt om het stedelijke verwarmingsnetwerk te voeden. Maar heel wat energie bleef tot nu toe ongebruikt. Door de nieuwe installatie wordt de warmte van de vuilverbranding nu optimaal benut.

De voorziene jaarproductie van de ORC installatie komt overeen met het elektriciteitsgebruik van zo’n 5.000 gezinnen. Op de Open Bedrijvendag krijg je tekst en uitleg over het hele proces van afval tot elektriciteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier