Ministers overleggen nog voor 15 juli in Parijs over grenscriminaliteit

Redactie KW

De Belgische en Franse ministers van Binnenlandse Zaken plegen nog vóór 15 juli overleg in Parijs over de toenemende criminaliteit in de grensstreek tussen België en Frankrijk. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet op een vraag van het Poperingse Open Vld-Kamerlid SabienLahaye-Battheu donderdagmiddag in de Kamer.

“Camera’s met nummerplaatherkenning zijn een stap in de goede richting om het probleem aan te pakken, maar de politie moet ook meer bevoegdheden krijgen over de landsgrenzen heen”, zegt Lahaye-Battheu.

De jongste tijd krijgt zuid-West-Vlaanderen steeds vaker te maken met criminaliteit gepleegd door Franse bendes, die vaak uit jongeren bestaan. Woensdag leidde dat nog tot een kilometerslange achtervolging op de E17, die eindigde met een botsing in Waregem.

Niet onder controle

“Het is duidelijk dat de grensoverschrijdende criminaliteit niet onder controle is”, zegt Lahaye-Battheu. “Ondanks de vele geleverde inspanningen, met onder meer gemeenschappelijke politiepatrouilles, een betere samenwerking tussen justitie en politie, overleg binnen de Eurometropool (Kortrijk-Rijsel-Doornik) en intensieve contacten tussen de burgemeesters in de regio, blijft de problematiek groot.”

Constructief overleg

Het Poperingse kamerlid is dan ook tevreden dat minister Milquet nog vóór 15 juli met haar Franse collega over de grenscriminaliteit zal spreken. “Ik hoop dat het overleg constructief zal verlopen”, zegt het Lahaye-Battheu.

“Momenteel vindt er ook overleg plaats om slimme camera’s mogelijk te maken, die de nummerplaten van voorbijrijdende auto’s registreren en een signaal geven als een geregistreerd verdacht voertuig voorbijrijdt. Dit is alvast een stap in de goede richting. De volgende, noodzakelijke stap is de uitbreiding van de bevoegdheden van politieagenten over de grens heen. Pas dan kan het probleem echt aangepakt worden.”

(AH, foto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier