Ministerraad erkent droge lente 2011 als ramp in West-Vlaams poldergebied

Redactie KW

De federale ministerraad heeft vrijdag de droogte in de lente van 2011 als landbouwramp erkend. Voor Bredene, De Haan, Blankenberge, Knokke-Heist is dat belangrijk. De droogte tastte de teelt van vlas, spinazie en lentegraangewassen aan. Getroffen landbouwers kunnen nu in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

Om als ramp erkend te worden moet de totale schade oplopen tot minstens 1,24 miljoen euro, met een gemiddeld bedrag per dossier van minstens 5.580 euro. Dat was vorig jaar in de lente dus het geval. Bovendien moet het betrokken fenomeen zo uitzonderlijk zijn dat de zogenaamde “terugkeerperiode” minstens 20 jaar bedraagt.

Polders

Enkel de teelten van vlas, spinazie en de lentegraangewassen in de Oostkustpolder beantwoorden aan alle noodzakelijke criteria. Voor lentegraangewassen is sprake van een landbouwramp in de regio’s Bredene, De Haan, Blankenberge en Knokke-Heist en delen van Zuienkerke, Damme, Brugge, Jabbeke en Oudenburg. Voor vlas en spinazie gaat het zelfs om het volledige Belgische grondgebied.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier