Ministerie van Defensie : “NH 90 wel goede vervanger voor Sea King”

Redactie KW

“De nieuwe NH 90-helikopters zullen een goede vervanging zijn voor de huidige Sea Kings van de Basis Koksijde.” Dat zegt Kurt Verwilligen van het kabinet van minister van Defensie Pieter De Crem. Hij reageert daarmee op een kritisch rapport over Defensie. Daarin stond dat de nieuwe NH 90-helikopters inzetten voor SAR-taken aan de kust hetzelfde betekent ‘als naar de kruidenier om de hoek gaan met een Rolls Royce.’

Een bijzonder kritisch rapport over Defensie, dat vorige week uitlekte, heeft flink wat stof doen opwaaien. In het rapport worden ook vragen gesteld bij ‘sommige dure aankopen uit het recente verleden, waarvoor de krijgsmacht geen vragende partij was, maar die politiek in de maag werden gesplitst (sic)’. De NH 90-helikopters de toestellen die binnenkort o. a. de Sea Kings van Basis Koksijde moeten vervangen worden genoemd als ‘het beste voorbeeld’. De auteurs van het rapport gaan verder: “De kostprijs ervan zal ruim boven de 300 miljoen euro uitkomen, maar dat soort toestellen hebben nooit op de behoeftelijst van de Belgische krijgsmacht gestaan. De NH 90 voor search and rescue-taken aan onze kust gebruiken, komt op hetzelfde neer als om de hoek naar de kruidenier gaan met een Rolls Royce. Het blijft een intrigerende vraag wie hier eigenlijk (politiek) beter is van geworden.”

“Heel goede helikopter”

“Over de NH 90 kan ik zeggen dat het om een heel goede helikopter gaat. De toestellen werden al in 1998 besteld, dat is dus van voor de periode van minister De Crem. De huidige minister heeft het toestel dus geërfd”, aldus Kurt Verwilligen van het kabinet van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). “Maar in die tijd is er voor de NH 90 gekozen omdat het toestel zou worden gebouwd door een multi-Europees consortium. Ook andere leden hebben ervoor gekozen om met dit toestel te vliegen: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje… We zullen niet de enigen zijn die ermee vliegen. Dat heeft ook het voordeel dat we bij eventuele problemen bij elkaar terechtkunnen.”

(TV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier