Minister Van Quickenborne schaft heffing af op CB-toestellen

Redactie KW

Minster voor Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft een ontwerp van koninklijk besluit klaar dat de jaarlijkse hernieuwbare en betaalbare vergunning voor een Citizen Band (CB) afschaft. Dat is een vooral onder vrachtwagenchauffeurs populair communicatiemiddel.

“Een administratieve vereenvoudiging en een flinke besparing voor onze transportfirma’s”, vindt Van Quickenborne, die maandagmiddag het nieuwe KB toelichtte bij Vervoer Willaert, een transportfirma in Hooglede-Gits.

Om een CB-toestel te bedienen in België moet men beschikken over een zendvergunning die werd afgeleverd door het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Jaarlijks moet hiervoor een lidgeld betaald worden van 30 euro.

“Met het nieuwe KB wordt de wetgeving van 1979 gemoderniseerd”, zegt Van Quickenborne. “CB-gebruikers worden vrijgesteld van de betaling van deze vergunning. Dat betekent een administratieve vereenvoudiging en een positief financieel effect voor de ongeveer 20.000 gebruikers in België.”

Aangezien de meeste gebruikers vrachtwagenchauffeurs zijn die mekaar zo op de hoogte houden van files, wegenwerken, ongevallen en dergelijke, bevordert deze maatregel volgens de minister ook de verkeersveiligheid.

Buitenlandse chauffeurs die de CB ook gebruiken maar geen Belgische licentie hebben, zijn door de modernisering van de wet ook niet langer in overtreding. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier