Minister Van Quickenborne en Unizo waarschuwen voor valse reclameronselaar

Redactie KW

Heel wat ondernemers uit het Kortrijkse hebben van de week een brief in de bus gekregen van een valse reclameronselaar. Wie ingaat op het voorstel krijgt een vermelding in een online bedrijvengids, maar betaalt er minstens 3 jaar lang meer dan 1000 euro per jaar voor. Ondernemersverenigingen Voka en Unizo vragen federaal minister van ondernemen Vincent Van Quickenborne om een strenge aanpak.

Ook mailingbedrijf De Mailman uit Heule kreeg een brief van de bedrijvengids in de bus. De brief lijkt heel sterk op een factuur en heeft een gelijkaardige lay-out als de briefwisseling van de gele gids. Vandaar ook dat nogal wat ondernemers ingaan op het voorstel, zonder stil te staan bij de gevolgen ervan.

Firma uit Eupen

Volgens Ondernemersorganisaties Voka en Unizo bestaan dergelijke praktijken al meer dan 20 jaar en richten de reclameronselaars zich steeds tot ondernemers in andere regio’s. Ook in Brugge, Tielt en Diksmuide zijn dergelijke brieven al verdeeld. De manier van werken wordt wel steeds agressiever. Heel vaak zitten er buitenlandse bedrijven achter, maar dit keer komen de brieven van een firma uit Eupen. De minister spreekt van fraude en wil streng optreden.

Zwarte lijst

Intussen is de onderzoeksrechter in Eupen een onderzoek gestart. Gedupeerden kunnen zich burgerlijke partij stellen. De minister raadt ook ondernemers aan om waakzaam te zijn. Op de website van de Federale Overheidsdienst Economie staat een zwarte lijst met valse reclameronselaars. (TN)

Meer nieuws op WTV vanavond vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier