Minister Turtelboom evalueert Justscan in rechtbank van Brugge

Redactie KW

Daarbij worden gerechtelijke dossiers snel digitaal raadpleegbaar.

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brugge besprak vanmiddag zijn ervaring met Justscan met minister van Justitie Annemie Turtelboom. Brugge was is ook één van de vijf arrondissementen die het project sinds 2010 uittesten. Zo’n 75 dossiers, goed voor 325.000 pagina’s, kan justitie hier op vandaag digitaal raadplegen. Het gaat om assisenzaken of grote strafzaken zoals de kasteelmoord.

Met Eupen erbij zal Justscan in alle 27 arrondissementen een feit zijn. Maar eigenlijk moest dat twee jaar geleden al zo zijn. Begin volgend jaar is het dan de bedoeling dat gedetineerden in de nieuwe gevangenissen hun dossier kunnen raadplegen. Later volgen de andere gevangenissen.

Hervorming

Naast de digitalisering zit ook de hele hervorming van justitie in een eindfase. Enkel de senaat moet volgende week nog de schaalvergroting stemmen. In West-Vlaanderen betekent dat nog slecht één arrondissement in plaats van vier. De grote lijnen voor de hervorming kwamen destijds van Stefaan De Clerck, maar hij kon zijn werk niet afmaken. Hopelijk kan Turtelboom dat wel voor de verkiezingen van mei.

(K.B./A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier