Minister Schauvliege weigert milieuvergunning voor nertsenkwekerij in Wervik

Redactie KW

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft de milieuvergunningsaanvraag voor de bouw van de grootste nertsenkwekerij van Vlaanderen geweigerd. Dat meldt ze maandagmiddag. De minister gaat daarmee in tegen de West-Vlaamse deputatie die wel een vergunning verleende.

De eventuele komst van de nertsenkwekerij heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. De NV Ghesquiere wou een kwekerij exploiteren voor 161.200 nertsen. De provincie gaf een vergunning maar topte het cijfer af op 110.000. Maar dat bleef tegen de zin van omwonenden, het stadsbestuur van Wervik, Gaia en Natuurpunt Wervik, die in beroep gingen.

“De exploitant toont volgens Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege onvoldoende aan dat de geur- en ammoniakemissies voor de nabije omgeving tot een aanvaardbaar niveau zullen worden beperkt”, klinkt het. De cijfers die werden gegeven waren niet representatief, vond de minister.

“Bovendien is de schaal van de geplande beroepsactiviteit zo groot dat de bijkomende hinder voor de buurt niet vergelijkbaar is met deze van het bestaande tuinbouwbedrijf Ghesquiere en de andere agrarische land- en tuinbouwbedrijven in de buurt”, besluit Schauvliege.

“Goed nieuws, er was heel wat verzet. We hadden 2.000 bezwaren en er was enkele maanden geleden nog een optocht met 1.500 deelnemers”, reageert burgemeester van Wervik Youro Casier (sp.a). “Niemand in Wervik stond achter de komst van de kwekerij. Die zou geur-, lawaai- en mobiliteitshinder opleveren, maar ook een gevaar betekenen voor ons natuurgebied. We zijn blij met de beslissing van de minister”, besluit de burgemeester.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier