Minister Schauvliege sluit gevangenisbibliotheek-convenant met Ieper

Redactie KW

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft met de stad Ieper een convenant gesloten om de werking van de gevangenisbibliotheek van Ieper financieel te steunen. Ieper is daarmee de laatste gemeente met een gevangenis op haar grondgebied waarmee de Vlaamse overheid een bibliotheekconvenant aangaat.

Vlaanderen telt vijftien gevangenissen, verspreid over verschillende steden en gemeenten. Sommige gemeenten verzorgen uit praktisch oogpunt de bibliotheekwerking voor de gedetineerden in meerdere penitentiaire instellingen.

Het Participatiedecreet (2008) maakt financiële middelen vrij om de werking van gevangenisbibliotheken in alle Vlaamse penitentiaire instellingen te ondersteunen. Iedereen heeft immers recht op cultuur.

Lokale besturen met een gevangenis op hun grondgebied die werk willen maken van de bibliotheekwerking in gevangenissen, kunnen van de Vlaamse Gemeenschap een tegemoetkoming krijgen. Om die werking structureel te verstevigen, sluit de Vlaamse overheid convenanten met de gemeenten. Zo werden de voorbije jaren convenanten afgesloten met Aalter, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oudenaarde, Turnhout en dus nu ook met Ieper. Dat gebeurt telkens met de nodige aandacht voor de lokale context van de gevangenis en voor de samenwerking tussen gevangenis en lokaal bestuur. Met haar steun wil de Vlaamse overheid ook streven naar afstemming op Vlaams niveau.

Voor de gevangenisbibliotheekwerking wordt jaarlijks een subsidiebudget van 300.000 euro – minstens 20.000 euro per gemeente – voorzien. Dat kan flexibel worden aangewend voor personeel of werking. Bij de verdeling van de middelen wordt rekening gehouden met het aantal gevangenissen dat door de gemeente wordt bediend en met het aantal gedetineerden.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Met Ieper telt Vlaanderen nu elf gevangenisbibliotheek-convenanten en wordt de bibliotheekwerking van alle gevangenissen in Vlaanderen gestimuleerd en financieel ondersteund. Ook dit nieuwe convenant zal leiden tot afspraken tussen enerzijds de openbare bibliotheek en anderzijds de gevangenisdirectie en de provincie. De huidige convenanten lopen tot eind 2013 maar ik wens die afspraak te vernieuwen voor de volgende gemeentelijke bestuursperiode.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier