Minister Milquet neemt maatregelen naar aanleiding van inbrakenplaag in Zuid-West-Vlaanderen

Redactie KW

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) was vandaag op bezoek in Kortrijk op uitnodiging van de burgemeester Stefaan De Clerck. Ze overlegde er met alle betrokken gerechtelijke en politionele autoriteiten naar aanleiding van de recente plaag van diefstallen, ramkraken, home- en carjackings waardoor de grensstreek wordt geteisterd.

De minister kondigde drie maatregelen aan. Zo zal de streek nog meer steun krijgen van de federale politie. Ook wil ze mee helpen betalen voor de aankoop van intelligente camera’s met nummerplaatherkenning. En ze wil ook zo snel mogelijk overleg plegen met haar Franse collega om de samenwerking tussen de Franse en Belgische politie te verbeteren.

Donkere maanden

De inbraken vinden vooral in de donkere maanden plaats, van oktober tot maart. Inbrekers komen procentueel het vaakst langs op vrijdag- en zaterdagavond tussen 17 uur en 23 uur. Op weekdagen is het risico vooral in de namiddag groot. Juwelen en geld zijn het populairst, en worden bij vier op de tien inbraken ontvreemd. Computers, multimedia en horloges vervolledigen de top vijf.

Crisis

De politie voert de financiële crisis aan als verklaring voor de stijging. Ook een Europa zonder grenzen en criminelen die zich aanpassen aan de politie dragen bij tot meer woninginbraken. De politie heeft van de strijd tegen woninginbraken een prioriteit gemaakt in het ‘Nationale Veiligheidsplan 2012-2015’. De federale politie wil criminelen in nauw overleg met de betrokken partners en overheden scherper en creatief aanpakken.

Minister Milquet neemt maatregelen naar aanleiding van inbrakenplaag in Zuid-West-Vlaanderen

Bekijk hier de reportage

(BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier