Minister Hilde Crevits schiet feestelijkheden rond 150 jaar kanaal Roeselare-Leie op gang

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Op vrijdag 20 april werd het startschot gegeven voor de feestelijkheden rond 150 jaar kanaal Roeselare-Leie. Dat gebeurde door Vlaams minister Crevits, in aanwezigheid van de provinciale overheid en de burgemeesters van de vijf gemeenten die aan het kanaal zijn gelegen.

Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat het Belgische parlement, na jarenlange lobbying van o.m. de Roeselaarse politicus Alexander Rodenbach, besliste tot de aanleg van het kanaal Roeselare-Leie. Toch heeft het toen nog tien jaar geduurd eer het eerste schip in 1872 in Roeselare kon aanmeren. Dat was bij het veevoederbedrijf Maselis, dat op vandaag nog altijd op dezelfde plaats is gevestigd en gastheer was voor de openingsceremonie van 150 jaar kanaal.

Dit weekend is het alvast volop feest aan de kop van de vaart in Roeselare, met o.m. een historische botenparade, een educatieve duikboot, een kunstboot, een paardentram, enz… De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk. In de loop van de komende maanden volgen dan diverse feestelijkheden in zowel Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Oostrozebeke als Wielsbeke. Vanaf eind juni start er ook een kunstproject, waarbij op de sites van elf bedrijven langs het kanaal de hele zomer lang diverse kunstinstallaties te bewonderen zullen zijn. (JRE)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen (De Weekbode Roeselare) van vrijdag 27 april 2002.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier