Minister Hilde Crevits bezoekt loodsboot De Wandelaar in Oostende

© Johan Sabbe
Redactie KW

In de haven van Oostende ligt sinds zaterdag de nieuwe loodsboot De Wandelaar afgemeerd. De 60-meter lange Wandelaar is het laatste van vier Swath-vaartuigen van de Vlaamse overheid. Eerder werden al de Westdiep, Wielingen en Westerschelde in gebruik genomen. Vlaams Minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) bracht zaterdagmorgen een bezoek aan het nieuwe vaartuig.

Met die drie kleinere vaartuigen worden loodsen aan boord van schepen gebracht. De Wandelaar is een soort hotel-boot die 10 mijl uit de kust zal liggen en als uitvalsbasis zal dienen voor de loodsen en de drie andere Swath-vaartuigen. Er is plaats voort 64 personen op de Wandelaar die telkens 3 weken op zee blijft ter hoogte van de Vlaamse Banken voor de kust.

Volgens Crevits (CD&V), die in juni meter wordt van het schip, werd in de vier nieuwe vaartuigen meer dan 90 miljoen euro geïnvesteerd. “De Wandelaar kost 61 miljoen euro en is het resultaat van een publiek-private samenwerking. We huren de schepen voor 14,5 jaar en kunnen ze nadien kopen of verder huren. Vlaanderen beschikt nu over een moderne beloodsingsvloot. De Wandelaar zal echter ook kunnen ingezet worden als opvangplatform bij scheepsrampen, want er is een klein hospitaal aan boord”, aldus de minister.

Vanaf mei wordt De Wandelaar effectief ingezet. Tot dan zal het personeel proefdraaien aan boord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier