Minister Geert Bourgeois: “Niet over een nacht ijs gegaan”

Redactie KW

Het Grondwettelijk Hof heeft in een omstandig arrest het beroep tegen het decreet digitale stemming verworpen. Het Grondwettelijk Hof bevestigt dat het decreet niet discrimineert tussen kiezers die digitaal stemmen en kiezers die op papier stemmen.

De verzoeker voerde bij het Grondwettelijk Hof aan dat er sprake was van discriminatie tussen kiezers die op papier stemmen en kiezers die digitaal stemmen, onder andere omdat het systeem en de procedures de integriteit en het geheim van de stemming niet garandeerden.

Het Grondwettelijk Hof heeft de argumenten van de verzoeker nu over de hele lijn afwezen. “Met de uitwerking van de regelgeving en procedures voor de nieuwe stemcomputers zijn we niet over een nacht ijs gegaan”, legt minister Geert Bourgeois uit. “Er is veel energie besteed aan het uitwerken van de procedures en alles is ook uitvoerig getest. Verkiezingen zijn een van de meest cruciale processen die er in een democratie zijn. Het Grondwettelijk Hof bevestigt met dit arrest dat de procedures goed ontworpen waren en het geheim en de integriteit van de stemming werd gegarandeerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier