Minister De Crem reageert: “Onze missie met de Louise-Marie naar Somalië gaat door”

© BELGA
Redactie KW

Minister van Defensie De Crem heeft gereageerd op het bericht over het vertrek van het fregat Louise-Marie naar Somalië voor de operatie Atalanta. Het fregat gaat eerst naar Kreta voor een oefening en de indruk was gewekt dat er een kans bestond dat de missie naar Somalië niet zou doorgaan. Het budget daarvoor moest immers nog worden goedgekeurd, werd gezegd.

Het fregat Louise-Marie is woensdagmiddag vanuit Zeebrugge vertrokken voor een internationale opdracht. Het fregat neemt deel aan operatie Atalanta. Dat is een operatie tegen de piraterij voor de kust van Somalië waar zeven Europese landen aan meewerken. De Louise-Marie blijft vier maanden weg.

“Op 1 juli 2012 kwam de ministerraad tot een politiek akkoord over de deelname aan deoperatie Atalanta”, zei minister De Crem woensdagmiddag in de Kamercommissie voor de Landsverdediging.

Tijdens de vertrekceremonie werd woensdagmiddag in Zeebrugge wel gesteld dat de regering nog het licht op groen moest zetten voor de Somalië-missie. Volgens minister De Crem wordt het concrete dossier van de inzet van de Louise-Marie voor de eerstvolgende ministerraad geagendeerd. Om het pecuniair statuut – dat is het geldelijke statuut – van de militairen in opdracht vast te leggen.

Voor de tientallen familieleden van de bemanning die het fregat kwamen uitwuiven kwam de mededeling over de eerste fase naar Kreta en de oefening toch vreemd en verrassend over.

“Maar het is duidelijk”, aldus nog de woordvoerder van minister van Defensie De Crem, “de Louise Marie is voor 4 maanden vertrokken en we verwachten fregat en bemanning bij wijze van spreken niet voor februari terug.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsbald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier