Minister De Clerck gaat in debat met West-Vlaamse magistraten en advocaten

Minister De Clerck gaat in debat met West-Vlaamse magistraten en advocaten (Foto Stefaan Beel).
Redactie KW

Er sneuvelen geen rechtbanken in West-Vlaanderen, maar ze zullen wel minder bazen worden gerund. Dat blijkt uit een gesprek dat Krant van West-Vlaanderen organiseerde tussen minister van Justitie Stefaan De Clerck en magistraten en advocaten uit de provincie.

Op de redactie van Krant van West-Vlaanderen ontmoette de minister procureur des Konings Frits Verhaeghe van Kortrijk, de Brugse voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Thierry Denys en de vicestafhouder van de Brugse balie Paul Tavernier en stafhouder Inge Samoy van de Ieperse balie.

Van de zomer trekt de minister met een hervormingsplan naar het parlement. Met dat plan wil de minister de strafuitvoering grondig aanpassen – dat gaat over gevangenisstraffen en boetes, de rechtbanken efficiënter laten werken maar ze moeten wel dicht bij de mensen blijven én de informaticasystemen op mekaar afstemmen.

Veurne en Ieper

,,Er verdwijnen geen rechtbanken in West-Vlaanderen. Er zal ook in de toekomst recht worden gesproken in Veurne en in Ieper. Maar die rechtbanken zullen wel door minder mensen worden geleid”, zegt minister De Clerck in Krant van West-Vlaanderen.

Facilitymanagers

,,Als voorzitter van de rechtbank ben ik verantwoordelijk voor het beheer van het gebouw en van de infrastructuur. Maar dat is nauwelijks werkbaar: het kost enorm veel tijd en het is niet mijn belangrijkste opdracht”, zegt voorzitter Thierry Denys. Volgens minister De Clerck heeft justitie nood aan managers. ,,Superman bestaat niet, ook niet bij justitie. Facilitymanagers vind je in grote bedrijven, waarom niet bij justitie? Een museum heeft een artistiek directeur en daarnaast is er een zakelijk leider. Dat vindt iedereen normaal, maar bij justitie zou dat niet kunnen? Het kan wel, als we daarvoor op voldoende schaal gaan organiseren”, zegt de minister.

In Ieper blijven parketvacatures oningevuld. Hoe komt dat? En waarom komen er in West-Vlaanderen geen nieuwe gevangenissen? Waarom verschillen advocaten grondig van mening met de minister over assisen met of zonder jury? Krant van West-Vlaanderen brengt van de week een uitgebreid verslag over die exclusieve ontmoeting tussen minister, magistraten en advocaten.

In Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 24 april 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier