Minister Crevits wil Jacobinessenhof kopen en tot bezoekerscentrum uitbouwen

Redactie KW

Vlaams minister voor Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) heeft haar oog laten vallen op het 17de eeuwse Jacobinessenhof en de omliggende weiden in Bredene. De minister heeft haar administratie de opdracht gegeven om het gebied aan te kopen, zodat het Oude Duinengebied d’Heye een mooie toegangspoort krijgt. In de hoeve kan eventueel een bezoekerscentrum worden ondergebracht.

De Oude Duinen zijn één van de drie ontkalkte duinenmassieven aan de Kust. Het gebied is momenteel ruimtelijk erg versnipperd. Met de aankoop wil Crevits het tot één aantrekkelijk geheel maken voor fietsers en wandelaars. Ze volgt daarmee de plannen van Bredens politicus Gilbert Vanleenhove.

De Vlaamse overheid heeft momenteel 24,5 hectare van de Oude Duinen in bezit. De watermaatschappij VMW heeft 17 hectare in haar bezit. Crevits schat dat de aankoop en inrichting van het hele gebied tussen 2 en 3 miljoen euro zal kosten. Dat budget is al beschikbaar.

Voor de uitbating van het bezoekerscentrum zal eventueel naar een samenwerking worden gezocht met de gemeente Bredene of het West-Vlaamse provinciebestuur. Het Agentschap voor Natuur en Bos zal het gebied beheren. De stallingen van de hoeve kunnen een nieuwe loods worden voor het agentschap.

Om van het hele complex een aaneengesloten natuurgebied van circa 50 hectare te maken, moeten ook enkele wegen worden verlegd. Dat doet volgens de minister de kostprijs oplopen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier