Minister Crevits stelt nieuw tracé Kusttram voor in Lombardsijde

Redactie KW

Zoals eerder bekend raakte, zal het traject van de Kusttram in Lombardsijde in de toekomst veranderen.

De tram zal de Kustweg blijven volgen en niet meer door Lombardsijde Dorp rijden. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft het nieuwe tracé gisteren samen met De Lijn voorgesteld. Dankzij de ingreep zal het Kusttramtraject korter worden waardoor de Kusttram een snellere, verkeersveiliger en betere verbinding krijgt tussen Westende en Nieuwpoort.

Aanvullende buslijnen

Voor de inwoners van Lombardsijde worden twee tramhaltes aangelegd op het nieuwe traject. De inplanting van deze nieuwe haltes gebeurt in samenspraak met de gemeenten Middelkerke en Nieuwpoort en met het Vlaamse Gewest. Daarnaast kunnen de inwoners als alternatief de buslijnen 68/69 Oostende – Nieuwpoort – Koksijde – Veurne gebruiken. Deze bussen van lijn 68 of 69 rijden om het uur op weekdagen en tijdens het weekend.

Investering

De investeringskost voor de nieuwe tramlijn wordt op 8,2 miljoen euro geraamd. De vernieuwing van het bestaande traject zou 12,2 miljoen euro kosten. Half mei zal De Lijn een studiebureau aanstellen om een ontheffingsdossier voor de MER-procedure op te maken. De werken zouden ten vroegste volgend jaar kunnen starten. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken : “We schrijven een stukje geschiedenis, want het gebeurt niet elke dag dat een bestaand tramtraject, wordt verlegd. Het traject langs Lombardsijde dorp behoort tot de eerste streektramlijn aan de kust die in 1885 langs de dorpen werd aangelegd tussen Oostende en Nieuwpoort. Door de definitieve vastlegging van het nieuwe traject kan er nu verder gewerkt worden aan de herinrichting van Lombardsijde Dorp.

(A.D.)

Minister Crevits stelt nieuw tracé Kusttram voor in Lombardsijde

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier