Minister Bourgois opent nagelnieuw Jukeboxmuseum in Menen

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor toerisme en onroerend erfgoed, opende officieel het nationaal Jukeboxmuseum in Menen. Het interactieve museum telt 110 jukeboxen en 400 radio’s.

Liefhebbers van authentieke jukeboxen kunnen voortaan naar de site Roussel in Menen. Het voormalig bedrijfsgebouw is het nieuwe decor voor het jukeboxmuseum. Dat is volledig opgefrist én het heeft ook een andere uitbater. Werknemers van de beschutte werkplaats ‘t Veer blazen het museum nieuw leven in.

De oude jukeboxen en radiotoestellen zijn afkomstig van de uitgebreide en zeldzame collectie van Menenaar Geert Olieu. Er steken heel wat unieke exemplaren van befaamde merken als Wurlitzer en Rock-Ola tussen. Het gaat om de grootste Europese verzameling.

Glorietijd

De bezoeker maakt op een actieve manier kennis met de geschiedenis van de jukebox. Het museum schetst voorts de invloed van de jukebox in zijn glorietijd op het leven van alledag.

Sociale economie

Het museum is ondergebracht in de beschermde site van een voormalig bouwstoffendrijf. aan de boorden van de Leie. Het splinternieuwe Jukeboxbelevingscentrum wordt geëxploiteerd als een project van sociale diensteneconomie van de beschutte werkplaats vzw ‘t Veer.

(JPT/CR)/JV/AD)

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier