Minister Bourgeois stelt actieplan WO I voor aan Vlaamse regering

Redactie KW

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois heeft als coördinator het actieplan voor het herdenkingsproject ‘100 jaar Groote Oorlog’ aan de Vlaamse regering medegedeeld. Dit actieplan somt 109 concrete plannen en actiepunten op.

Het actieplan is opgemaakt door het Projectsecretariaat ‘ 100 jaar Groote Oorlog’ in samenwerking met de verschillende beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid: Toerisme, Onroerend Erfgoed, Cultuur, Media, Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit, Internationaal beleid, Wetenschappelijk onderzoek en Onderwijs. Het document geeft een stand van zaken weer en zal in de aanloop naar en tijdens de herdenking verder aangevuld en geactualiseerd worden. Anderzijds vormt dit actieplan een scorebord dat een overzicht van de voortgang zal geven. Het is de bedoeling om halfjaarlijks aan de Vlaamse regering te rapporteren op basis van dit actieplan.

Internationale topbestemming

Minister Bourgeois: “‘100 jaar Groote Oorlog’ moet een bijzonder evenement worden dat Vlaanderen op de kaart zet als internationale topbestemming voor vredestoeristen. Activiteiten in het kader van de herdenking moeten het vredesthema “Nooit meer oorlog” uitdragen en Vlaanderen de nodige internationale zichtbaarheid geven.”

Achter elk actiepunt in het plan schuilt een fiche met meer informatie en uitleg over de concrete invulling van de activiteit: de initiatiefnemers, de actoren, het tijdspad, de stand van zaken, enz. Enkele voorbeelden van actiepunten zijn het digitaliseren van collecties oorlogskranten, de uniforme bewegwijzering en signalisatie voor WO I – gerelateerde sites en het uitwerken van kwalitatieve educatieve pakketten voor het brede onderwijsveld.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier