Minister Bourgeois : “Provincies moeten reglement financiering politieke fracties dringend aanpassen”

Redactie KW

Minister Geert Bourgeois heeft vandaag de provinciebesturen een brief gestuurd over de financiering van de politieke fracties. Daarin meldt hij dat ze hun reglement moeten aanpassen zodat overheidsgeld voor de werking van de provincieraadsfracties niet langer naar de algemene partijkassen vloeit. “Als ze dat niet tijdig doen, zal ik hun begrotingen tijdelijk moeten schorsen”, dreigt de minister.

De brief is een antwoord op de actie die Vlaams parlementslid Geert Reekmans van Lijst Dedecker al geruime tijd voert tegen het onrechtmatig gebruik van Vlaams overheidsgeld, dat eigenlijk bedoeld is om de diverse politieke fracties in de provincieraden te laten werken, maar volgens hem in de praktijk grotendeels naar de algemene partijkassen vloeit, waar het vaak voor andere doeleinden wordt gebruikt. Het zou gaan om het niet onaanzienlijke bedrag van 5 miljoen euro per jaar, zowat één derde van de totale partijfinanciering vanwege de overheid. Uiteindelijk diende Reekmans klacht in en op dinsdag 14 december vroeg hij in de plenaire zitting van het Vlaamse parlement om de sommen terug te vorderen die de partijen in de voorbije zeven jaar op die manier onrechtmatig zouden hebben verkregen.

“Na onderzoek blijkt alvast dat de provinciale reglementen in verband met fractiefinanciering niet in overeenstemming zijn met de Vlaamse besluiten”, stelt minister Bourgeois. “Geld dat is bestemd voor de provinciale politieke fracties wordt inderdaad ook gebruikt voor de financiering van de partijen. Dat blijkt uit een onderzoek van de administratie. De provincieraden moeten nu hun reglementen dus aanpassen. Als ze hun reglement niet tijdig aanpassen, zal ik hun begrotingen gedeeltelijk moeten schorsen.”

De beoordeling van het gebruik van deze premies, ook in het verleden, behoort tot de bevoegdheid van het Rekenhof. Als dat Rekenhof in zijn verslag opmerkingen zou formuleren, dan is het aan de provincieraden om over te gaan tot eventuele terugvordering. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier