Minister Bourgeois kneedt eerste beeldje WOI-kunstinstallatie van Koen Vanmechelen

© BELGA
Redactie KW

Dat gebeurde op de World Travel Market in Londen, waar hij ook de beursstand van Toerisme Vlaanderen opende.

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) heeft maandag het eerste van 600.000 keramiekbeeldjes van de nieuwe kunstinstallatie ‘Coming World Remember Me’ van kunstenaar Koen Vanmechelen vorm gegeven. Het kunstproject kadert in GoneWest, het herinneringsproject van de provincie West-Vlaanderen rond de Eerste Wereldoorlog.

Duimafdruk en naamtag

Het is de bedoeling dat 600.000 deelnemers de komende jaren deel zullen nemen aan CWRM. Ze zullen allen een uniek beeldje met een duimafdruk en een unieke naamtag van een gesneuvelde soldaat mogen maken, dat uiteindelijk zal terecht komen in het niemandsland van de oude frontzone in de Palingbeek, nabij Ieper. Dat zal gebeuren in belevingsateliers.

Opbrengst naar kinderen in oorlogsgebieden

De beeldje lijken op kleine foetussen. “Het zijn kleine mensen die reflecteren en van daaruit groeien”, aldus Koen Vanmechelen, die samenwerkt met vzw Kunst van Jan Moeyaert. “We willen net hetzelfde doen met de deelnemers, namelijk ze laten reflecteren maar ook laten participeren.” De helft van de opbrengst, zo’n 3 miljoen euro, gaat naar kinderen in oorlogsgebieden.

Maandag werd de aftrap gegeven. Het is de bedoeling dat de ‘land art-installatie’ in 2018, tegen het einde van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, gefinaliseerd wordt.

(BELGA)

Minister Bourgeois kneedt eerste beeldje WOI-kunstinstallatie van Koen Vanmechelen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier