Minister Bourgeois herbekijkt beschermingsdossier Veurnse bunkers

Redactie KW

Vlaams minister van erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) zal het dossier over de bescherming van twee bunkers in Veurne herbekijken. Na een gesprek tussen zijn diensten en het stadbestuur van Veurne, op 18 oktober, blijkt dat de minister niet over alle info in dit dossier beschikte.

Enkele weken geleden maakte burgemeester van Veurne, Jan Verfaillie (CD&V), zich druk over een voorstel van de diensten monumenten en landschappen, om 2 bunkers in Veurne te beschermen. De bunkers liggen in een zone, die door de stad en de provincie is aangeduid voor de ontwikkelingen van een regionaal bedrijventerrein, goed voor 25 hectare.

Als de bunkers inderdaad beschermd worden, zou er 5 hectare grond rond de bunkers moete vrijgehouden worden. Het stadsbestuur van Veurne vroeg de minister om uitleg. Die gaf toe dat hij door z’n administratie niet op de hoogte werd gebracht van het feit dat er daar een bedrijventerrein was gepland. Het beschermingsdossier wordt nu herbekeken. Volgens de stad zijn er twee mogelijkheden: ofwel wordt de zone rond de bunkers kleiner gemaakt, ofwel wordt één bunker behouden en beschermd, en wordt de andere verwijderd.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier