Minister Bourgeois beschermt hoppe-erfgoed in Poperinge

Redactie KW

Vlaams Minister Geert Bourgeois beschermt zeven hoppesites in de streek van Poperinge. Het beschermingsdossier is opgemaakt door het agentschap ‘Ruimte en Erfgoed’, dat verantwoordelijk is voor het behoud van het onroerend erfgoed in Vlaanderen.

“Sinds de middeleeuwen is de hopplant verbonden met Poperinge”, zegt minister Geert Bourgeois. “Op het moment dat de lakenhandel verdween werd de hopteelt hét alternatief voor de mensen uit de streek. De beschermde sites zijn getuigen van die succesvolle geschiedenis die tot vandaag voortduurt. En ook de toekomst van de hopteelt van Poperinge ziet er schitterend uit.”

7 beschermde sites

De beschermde hoppe-asten werden geselecteerd omwille van hun industrieelarcheologische waarde. Bijkomend werden de bijhorende hoeves geëvalueerd op erfgoedwaarden. Uiteindelijk zijn zeven sites aangeduid. Elke site illustreert een fase in het ontwikkelingsverhaal van de hoppe-asten.

Helleketelweg 36, is een unieke hoevesite uit de 18de eeuw. De ‘kleine’ cokesast met bakoven, die dateert van vóór 1800, is van dit type één van de best bewaarde uit de streek. De omgeving van de hoeve, beschermd als dorpsgezicht, is een zeldzaam voorbeeld van een goed bewaarde huiskavel rond de historische hoeve met behouden perceelstructuur en historisch grondgebruik.

De ast, Abeelse Weg 232, illustreert een type van hopast met open cokesvuur, die oorspronkelijk veel voorkwam in de streek van Poperinge, maar waarvan slechts enkele nog gaaf bewaard zijn.

De eigendom, Kleine Dasdreef 1, is een typische hoeve met een witgeschilderd boerenhuis en een schuur met de planken op de gevels. De ast uit 1900 van meer dan 20 op 4 meter is één van de grootste asten rond Poperinge. Het dorpsgezicht omvat een goed bewaarde huiskavel met poel rond de historische hoeve.

De ast, Pezelhoekstraat 1, wordt zowel voor het drogen als voor het zwavelen van hop gebruikt. Dit model kwam vrij veel voor, maar nu zijn er slechts enkele bewaard gebleven.

Watouseweg 5, is een zeldzaam voorbeeld van een site, bestaande uit een herenhuis, een bijhorende ast en hopmagazijn, die getuigt van de welvaart van de 19de-eeuwse Poperingse hophandelaars. De site getuigt ook van de heropleving van de hopteelt na de Eerste Wereldoorlog waarbij de mechanisatie een belangrijke rol speelde.

Steenvoordestraat 59 (Watou), is een belangrijke historische site met goed bewaarde gebouwen daterend uit de 18de eeuw. De ast bestaat uit drie systemen die door de tijden heen werden gebruikt om hop te drogen.

Douvieweg 44 (Watou), is een opmerkelijke en unieke ast. Ook hier is de evolutie van de astenbouw vanaf het interbellum tot de jaren 1960 nog duidelijk af te lezen. Er is een cokesast met open cokesvuren, later is die vervangen door een cokesoven en uiteindelijk door een mechanische ast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier