Minder subsidies voor installatie zonnepanelen

Redactie KW

De gemeenteraad van augustus in Veurne verliep rustig maar oppositiepartij Veurne Plus had wel een aantal opmerkingen en interpellaties in petto. De vermindering van de stedelijke subsidie voor zonne-installaties van 1.000 naar 300 euro was een discussiepunt.

Hét discussiepunt van de gemeenteraad was de daling van de stedelijke subsidie voor wie investeert in fotovoltaïsche zonne-installaties. Vanaf september krijgen mensen daarvoor niet langer 1.000 maar wel 300 euro. „Het aantal aanvragen voor die subsidie stijgt spectaculair. Dit jaar hebben we al een zestigtal dossiers binnen”, verantwoordde burgemeester Jan Verfaillie (CD&V). „De kostprijs voor de aankoop van zonne-installaties is gedaald. Vanaf 1 september dit jaar zullen we daarom de subsidies naar beneden halen. Wie de subsidieaanvraag in augustus indiende, krijgt nog 1.000 euro.”

Pascal Sticker (Veurne Plus) was niet te vinden voor die drastische verlaging. „In december 2007 keurde de gemeenteraad het subsidiereglement goed dat er kwam na voorstel van raadslid Marianne Vandelanotte. Het reglement liep nog tot 2013 maar wordt nu al aangepast. Enkel voor wie zonneboilers aankoopt, is er een tegemoetkoming van de stroomleverancier. Er zijn geen concrete cijfers over de compensatie van die 700 euro door andere instanties. Het is spijtig dat er geen overgangsperiode is ingevoerd.” Verfaillie stelde dat mensen die investeren in zonne-installaties dat niet doen voor het financiële voordeel maar wel voor het milieu. Veurne Plus stemde tegen.

Meer over de gemeenteraad leest u in de Krant van West-Vlaanderen (editie het Wekelijks Nieuws Kust) van 28 augustus 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier