Minder raadsleden na volgende provincieraadsverkiezingen in 2012

Redactie KW

Bij de komende provincieraadsverkiezingen, in 2012, zullen in onze provincie maar 72 raadsleden meer worden verkozen. Ook de kiesdistricten worden hertekend. Minister Geert Bourgeois, die al volop met de voorbereiding van deze hervorming bezig is, kondigde ook een hertekening van de bevoegdheden aan.

Op vandaag telt onze provincieraad 84 leden, dat moeten er straks dus twaalf minder zijn. Ze worden verkozen in twaalf districten, en dat moeten er in 2012 ook een pak minder zijn. „Na een klacht van Groen!, dat stelde dat te kleine kiesomschrijvingen discriminerend zijn voor de kleine partijen, werken we nu aan een wijziging van het decreet, die inhoudt dat een district minstens zes verkozenen moet tellen”, aldus minister Bourgeois.

Gesprekken over hoe de kaart dan precies moet worden hertekend zijn al volop aan de gang, maar een beslissing is er nog niet. Het is dus nog even gissen. Vrij duidelijk is alvast dat de districten Brugge (nu 20 raadsleden) en Oostende (nu 11 raadsleden) wellicht buiten schot blijven.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 20 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier