Minder peren dit jaar, bij een kweker uit Markegem zelfs een vijfde

Redactie KW

Mindere opbrengst, maar heel goeie kwaliteit. Zo omschrijven de perentelers de oogst van dit jaar. Die is nu volop bezig, want om de peren langer te kunnen bewaren, moeten ze tegen volgende week geplukt zijn. Wij liepen langs bij een perenkweker uit Markegem bij Dentergem.

70 seizoensarbeiders zijn hier in Kruishoutem aan het werk op één van de boomgaarden van de broers Wolfcarius uit Markegem. Vier dagen wordt gerekend om alle peren op deze acht hectare te oogsten. Ze moeten dan ook tegen 20 september binnen zijn.

Niet alles negatief

Waar de opbrengst normaal 50 ton per hectare is, halen ze nu 10 tot zelfs 15 ton minder op. En die opbrengst ligt nog een stuk lager dan eerst voorspeld. Grote spelbreker is de vorst van in het voorjaar. Toch is niet alles negatief. Door de mindere opbrengst zullen de telers meer krijgen voor hun peren. Tot zelfs een kleine euro per kilogram, waar dat normaal ongeveer de helft is. En goed voor de consument: ook de kwaliteit van de peren is goed:

Over twee weken begint de appeloogst en ook daar zijn de voorspellingen niet zo positief: tot 30 procent minder opbrengst.

Minder peren dit jaar, bij een kweker uit Markegem zelfs een vijfde

Bekijk hier de reportage

(TN/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier