Minder pcb’s, meer zware metalen gevonden bij jongeren in Menen

Redactie KW

Bij jongeren die in de buurt van het industrieterrein in Menen wonen zijn minder pcb’s en dioxines aangetroffen dan in de rest van Vlaanderen. Dat is het merkwaardige resultaat van een grootschalig gezondheidsonderzoek daar. In de regio van het industrieterrein Grensland heeft de Vlaamse milieumaatschappij jarenlang hoge waarden gemeten en daarom was verder onderzoek nodig. Daaruit blijkt dat in het bloed en de urine van de jongeren wel meer bepaalde zware metalen zitten.

Verbazingwekkend resultaat

Uit de haar- bloed- en urinestalen van de 200 jongeren die anderhalf jaar geleden in Menen onderzocht werden, blijkt dat de pcb- en dioxinewaarden in hun lichaam respectievelijk 17% en 39 % lager liggen dan bij Vlaamse jongeren. Het Steunpunt Milieu en Gezondheid die het onderzoek in opdracht van de Vlaamse overheid uitvoerde is verbaasd. ” Tot onze verwondering zijn de pcb’s en dioxines in het bloed van de adolescenten gedaald in vergelijking met Vlaanderen daar waar ze zes jaar geleden nog duidelijk hoger lagen”, zegt Nick Van Larebeke.

Meer zware metalen

Minder van die kankerverwekkende stoffen dus. Reden kan zijn dat de jongeren in de regio van het industrieterrein Grensland minder voedsel uit de tuin eten en minder borstvoeding kregen. Bovendien waren de waarden in de milieustalen sowieso ook al lager de jongste tijd.

Maar de jongeren uit Menen hebben wel meer van de zware metalen Cadmium en Thallium in hun lijf. “Die zware metalen en PAK’s kunnen tal van gezondheidseffecten hebben. Ze kunnen hormoonverstorend werken, maar het belangrijkste is dat ze bijdragen tot de schade aan DNA”, legt Van Larebeke van het Steunpunt Milieu en Gezondheid uit.

En dat kan dan weer eveneens een groter kankerrisico inhouden. Bronnen voor die vervuiling kunnen historisch zijn. Zo was er de verbrandingsoven en het bedrijf Metaleurop net over de grens dat non-ferro metalen produceerde. Bij de oudere populatie ligt het kankerrisico in Menen overigens 8% hoger dan in de rest van Vlaanderen.

(K.B./A.D.)

Meer vanavond in het WTVnieuws vanaf 18u00.

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Leie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier