Minder olie, maar meer chemicaliën geloosd in de Noordzee

Redactie KW

Het aantal olielozingen op de Noordzee is de afgelopen 20 jaar gehalveerd.

Minder goed nieuws is dat er veel meer chemicaliën worden geloosd en dat vervuilers, zelfs al worden ze op heterdaad betrapt, zelden worden veroordeeld. Dat blijkt uit gegevens van de De Beheerseenheid Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

De BMM voert sinds 1991 toezichtsvluchten uit boven de Noordzee om illegale scheepslozingen op te sporen. “In die periode is het aantal waargenomen olievlekken op jaarbasis met meer dan 50 procent gedaald, terwijl het waargenomen olievolume op jaarbasis met meer dan 85 procent is gedaald”, zegt Sara Vandecruys, woordvoerder van minister van Noordzee Johan Vande Lanotte (sp.a).

Lacunes in wetgeving

Tussen 2008 en 2012 werden 118 zeeverontreinigingen vastgesteld. In 73 gevallen ging het om minerale olieverontreiniging, 45 keer ging het om chemicaliën. Twaalf keer werd de vervuiler op heterdaad betrapt. Toch komt het maar zelden tot een veroordeling. “Eens een proces-verbaal met vaststellingen is doorgestuurd, ligt de bal in het kamp van het parket. Dat kan in ons land zijn maar ook in Nederland, Frankrijk of Groot-Brittannië, afhankelijk van in wiens wateren de inbreuk werd vastgesteld”, aldus Vandecruys.

“Het aantal olielozingen, gedetecteerd met ons speciaal uitgerust vliegtuig, is gedaald tot een twintigtal per jaar. Daar staat tegenover dat het er veel meer chemicaliën in zee worden gedumpt. Dat komt onder meer door lacunes in de wetgeving”, zegt Ronny Schallier die coördinator luchttoezicht is bij het BMM.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier