Minder helder drinkwater door warm weer

Redactie KW

Er zijn problemen met het drinkwater, in het zuiden van de provincie. Op verschillende plaatsen tussen Menen en Roeselare komt er bruin water uit de kraan. Oorzaak zijn zogenaamde ijzerwolken, roest in de buizen dat met het water meekomt. De Vlaamse water Maatschappij, VMW, moet meer druk steken, door het grote verbruik van de afgelopen dagen. Daardoor komen roestdeeltjes uit de buizen los.

Op verschillende plaatsen tussen Menen en Roeselare kwam er vandaag bruin water uit de kraan. Daar zit het warme weer van de afgelopen dagen voor iets tussen. “Begin van de vakantie, vullen van zwembaden, leegstaande regenwaterputten. Dat maakt dat op bepaalde grote transportassen kritische massa’s water worden getransporteerd”, zegt Paul Suenens van de Vlaamse Watermaatschappij.

Op de waterassen Menen – Geluveld, en Menen – Roeselare wordt op bepaalde momenten van de dag dubbel zoveel water als anders verbruikt. Om dat aan te kunnen, moet de VMW meer druk op de leidingen steken, waardoor roestdeeltjes uit de buizen meekomen. Daardoor komt er hier en daar bruin water uit de kraan. De VMW raadt aan om het niet te gebruiken om de was te doen. Maar op zich is het niet schadelijk voor de volksgezondheid.

Intussen is de watermaatschappij de leidingen al de hele dag aan het spoelen, maar dat kan niet zomaar. “Te hevig spoelen kan een compleet omgekeerd effect hebben, en we wachten op betere klimatologische omstandigheden, met minder verbruik, zodanig dat we naar hoeveelheden water kunnen met grote debiet, om die transportassen te spoelen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier