Minder goede tijden breken aan voor Poperingse hoppetelers

Redactie KW

Na vijf goeie jaren in de Poperingse Hoppeteelt ziet het er naar uit dat er minder goeie tijden aanbreken. Het tekort aan bitterhoppen op de wereldmarkt speelden een tijd lang in de kaart van de Poperingse hoppeboeren. Maar nu is er al een tijdje een overproductie en keldert de prijs. De sector schakelt daarom geleidelijk aan over van bitterhoppen naar aromahoppen. En daarmee speelt de Poperingse hoppeboer ook meer in op de kwaliteitsbieren van de Belgische brouwerijen.

Met nog zo’n 20 hoppeboeren zijn ze in het Poperingse. Het voorbije jaar hielden er nog eens vier mee op en daalde het aantal hectaren tot 159. In de jaren 60 waren er dat nog 1000. Door een tekort aan bitterhoppen sloten de boeren hier de voorbije jaren contracten af aan een goeie prijs. Nu is de markt weer verzadigd, daalt de prijs en is er een geleidelijke overschakeling naar aromarassen. “Die zijn beter verkoopbaar waardoor er weer enkele jaren voor contracten kunnen afgesloten worden. Hierdoor heb je weer inkomstenzekerheid”, zegt hoppeboer Joris Cambie.

Coöperatie

De hoppemarkt is internationaal waarbij Duitsland en de Verenigde Staten de toon aangeven. De kleine Belgische speler moet zich een eigen weg banen om te overleven. Poperinge lanceerde vorig jaar nog een logo om de Belgische hop te promoten maar een echte Poperingse hoptelersvereniging zou nog krachtiger zijn. Bij gebrek hieraan trok Joris Cambie naar een Engelse coöperatie. Hij kan zich dan ook volledig toeleggen op de kwaliteit van de hoppeteelt . En ook de streekproducten staan ook steeds meer op de kaart. Kleinschalige brouwerijen kiezen vaak voor aromarassen en daar kan de Poperingse hop op inspelen. Het allemaal combineren is misschien wel dé oplossing en dat heeft de hoppeboer alvast in de praktijk gebracht.

(K.V./A.D.)

Minder goede tijden breken aan voor Poperingse hoppetelers

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier