Minder Brugse metaalbedrijven stellen meer arbeiders tewerk

Redactie KW

Het aantal arbeiders in de metaalsector in de Brugse regio neemt opnieuw toe. Dat blijkt uit cijfers die ACV-metaal bekend maakte. Op 1 januari 2008 werkten in de 149 metaalbedrijven van paritair comité 111 exact 5.692 arbeiders. Een jaar eerder werkten 5.417 arbeiders in 157 bedrijven.

De toenemende werkgelegenheid in de metaalsector in de streek zorgt voor een krapte aan aanbodzijde. Ondermeer landbouwmachineproducent Case New Holland (CNH) neemt massaal bijkomende personeel aan.

Het blijft volgens vakbondssecretaris Luc Logghe nog steeds verontrustend dat veertien bedrijven in de regio 4.206 arbeiders tewerkstellen. De jongste tien jaar viel de tewerkstelling in de sector met ruim een vijfde terug door vooral die grote bedrijven met meer dan vijftig werknemers. Intussen gaat het bij enkele van hen opnieuw beter.

Landbouwmachineproducent Case New Holland in Zedelgem is koploper qua tewerkstelling met 1.673 arbeiders op 31 december 2007 of 226 meer dan begin vorig jaar. Intussen raakte bekend dat het bedrijf intussen de kaap van de 2.000 arbeiders heeft overschreden. Sinds begin september zijn al 170 extra personen in dienst genomen. Voor nog een honderdtal bijkomende functies wordt nog personeel gezocht. De bestellingen aan maaidorsers, hakselaars en balenpersen neemt intussen nog sterk toe door de groeide vraag uit Oost-Europa. CNH plant dan ook investeringen om tot dertig maaidorsers per dag te kunnen produceren.

Ook bij trein- en tramconstructeur Bombardier wordt opnieuw personeel gezocht. “We zitten nu met een dal aan instroom uit het onderwijs”, zegt Logghe. “Dat is mede het gevolg van een reeks herstructureringen en door het grote aandeel tijdelijke contracten in de verschillende bedrijven. De jongeren hebben voor zekerheid gekozen. Wie nu afstudeert, heeft gegarandeerd werk. De jongste jaren hebben ook een aantal arbeiders de sector verlaten omdat de onzekerheid zo groot was.”

Negatief is de Christelijke vakbond over het voortbestaan van de productie bij televisiefabrikant Philips in Brugge. De vakbond verwacht begin 2009 de aankondiging van de stopzetting van de productielijn. Voor de zomer werd een interne nota onderschept waarin een stopzetting werd uitgewerkt. Bij Philips werkten eind 2007 nog 127 arbeiders. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier