Milquet verbreekt contract inkijken bewakingsbeelden Oostendse haven

Redactie KW

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft een lopend contract tussen de politie en de haven van Oostende verbroken. Het contract bepaalde dat de Oostendse politiediensten gedurende acht jaar jaarlijks 500.000 euro moeten betalen om over de beelden te beschikken van 54 bewakingscamera’s. Dat schrijven De Morgen en La Dernière Heure donderdag.

Volgens het contract moest de politie in 2012 nog 530.000 euro betalen voor het gebruik van de beelden. De vorige minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom, had beloofd om het contract te heronderhandelen, maar het werd stilzwijgend verlengd. Via een koninklijk besluit wil Milquet de haven nu dwingen om de politie vrije toegang te verlenen tot de beelden.

De politie en E-Port, een nevenbedrijfje van het Havenbedrijf, sloten zeven jaar geleden een contract af over het bewakingssysteem in de haven. E-Port plaatste 54 camera’s. Het contract liep van 2004 tot eind 2012 en was bedoeld om de strijd tegen clandestiene immigratie richting Groot-Brittannië beter te kunnen monitoren. In totaal zou het Oostendse havenbestuur er 4,5 miljoen euro aan verdiend hebben.

In de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge wordt er niet met een dergelijk contract gewerkt. Daar draaien de bedrijven zelf op voor de kosten van de beveiliging.

Milquet verbreekt contract inkijken bewakingsbeelden Oostendse haven

Bekijk hier de reportage

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier