Milquet ondertekent akkoord rond aanpak grenscriminaliteit

Redactie KW

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en haar Franse collega Manuel Valls hebben in Doornik een akkoord ondertekend.

Dankzij het akkoord krijgen de gemengde Frans-Belgische politiepatrouilles meer bevoegdheden om te strijden tegen de grensoverschrijdende criminaliteit. Het gebied waarin de patrouilles mogen opereren, wordt ook uitgebreid. In België mogen ze nu in het hele land opereren. Voor Frankrijk wordt het uitgebreid tot de departementen van de Marne, Pas-de-Calais, de Moesel en de Somme.

De uitwisseling van gegevens wordt verbeterd, met een gezamenlijke databank die wordt beheerd door het Centrum voor Politie- en Douanesamenwerking in Doornik. Ook kunnen agenten voortaan worden gedetacheerd, wat volgens Milquet een veel ambitieuzer beleid inzake de buitenlandse aanwezigheid mogelijk maakt.

Het nieuwe akkoord is vandaag ondertekend op het Stadhuis van Doornik. De twee ministers gingen daarna ook een kijkje nemen hoe Franse en Belgische politiediensten echt kunnen samenwerken. Het dispositief dat bij Risquons-tout in Tourcoing staat opgesteld, kon onder het toeziend oog van minister Milquet en de Franse minister Valls alvast tonen hoe efficiënt ze zullen moeten werken eens de akkoorden definitief zijn goedgekeurd. De politiediensten hebben nu nog even tijd om afspraken te maken op het terrein.

(BS)

Milquet ondertekent akkoord rond aanpak grenscriminaliteit

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier