Miljoenenverliezen voor West-Vlaamse tapijtproducenten

Redactie KW

De Vlaamse tapijtproducenten hebben het afgelopen jaar tientallen miljoenen euro’s verloren als gevolg van de crisis.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag.

Afgelopen jaar is de tapijtsector veel harder dan andere sectoren getroffen door de economische crisis. Oorzaken zijn de afhankelijkheid van Groot-Brittannië, waar de vastgoedmarkt in elkaar klapte, de hoge grondstoffenprijzen en de devaluatie van het pond. Daardoor werden de ponden die men ontving, steeds minder waard. Klanten betaalden ook steeds later (of zelfs niet) en een exportverzekering werd moeilijker.

Bij Beaulieu International Group, goed voor drieduizend banen, heeft het moederbedrijf voor 72,5 miljoen euro afwaarderingen geboekt als gevolg van de zware verliezen in laminaat, kamerbreed tapijt en garens. Beaulieu heeft zich ondertussen volledig uit de productie van geweven tapijt teruggetrokken. Ook de zusterbedrijven Prado (Associated Weavers) en Ideal hebben hun tapijtweverij gesloten.

Lano, de West-Vlaamse tapijtproducent van Pierre Lano, slikte afgelopen jaar een recordverlies van 9,3 miljoen euro op een omzet van 89 miljoen euro. Bij Domo Group was er een dramatische terugval van de bedrijfswinst van 71,4 miljoen in 2007 naar een verlies van 3,9 miljoen afgelopen jaar. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier