Militairen oefenen grootscheepse aanval tijdens Quick Response

2400 militairen met 600 voertuigen zijn in Zeebrugge begonnen aan een militaire oefening.
Redactie KW

2.400 militairen met 600 voertuigen zijn in Zeebrugge begonnen aan een militaire oefening. Quick Response simuleert een grootscheepse aanval op de Kempen omdat daar zogenaamde rebellen lelijk huishouden. Het gaat om vooral Belgische militairen die weliswaar ingeschakeld zijn in een battle union of gevechtsgroep van de Europese Unie. Een Nederlands marineschip dropte vanmorgen honderden militairen in zee voor een landing in de haven van Zeebrugge.

Als u de volgende dagen tot de tanden gewapende militairen ziet in de tuin, dan gaat het om soldaten van Quick Response. Vanuit een schip zijn hun amfibieboten gedropt en nu varen ze richting Zeebrugge. Met de oefening wil defensie aan de Europese unie bewijzen dat ons land klaar is voor militaire opdrachten onder de vlag van de EU.

Aan boord zijn de omstandigheden lang niet comfortabel. Ze hebben er een zeetocht op zitten van zo’n tien kilometer. Na de landing in Zeebrugge hebben de soldaten nog heel wat voor de boeg. Eerst wordt de basis beveiligd. Ze creëren een commandogebied dat rebellenvrij is.

De hele operatie zal 10 dagen duren. Vandaag en morgen trekken ze met voertuigen en te voet door het land. Bij ons bewegen de troepen langs de as Zeebrugge-Gent en Zeebrugge-Kortrijk. Ook C130 vliegtuigen, F16-jachtvlieguin en verschillende helikopters nemen deel aan Quick Response.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier