Militaire begraafplaats Colne Valley staat onder water

Redactie KW

Het ziet er naar uit dat de problemen met de onder water gelopen militaire begraafplaats Colne Valley langs de Kleine Poezelstraat in Ieper opgelost raken. De technische dienst van de stad Ieper heeft vandaag de afvoerbuizen van het regenwater in de omgeving gecontroleerd.

Op zowat 100 meter van de begraafplaats werd een verstopping vastgesteld in een afvoerbuis, er zat heel wat vuilnis gekoekt in de buis. Men is er in geslaagd om dit te verwijderen, zodat het water nu langzaam uit de begraafplaats kan wegstromen. Het kan nog heel wat uren duren vooraleer Colne Valley weer droog zal staan.

Colne Valley ligt vlak tegen twee grote mestfabrieken. Enkele jaren geleden heeft één van de bedrijven zijn terreinen opgehoogd. Toen zijn de problemen begonnen. Zelfs een extra drainagebuis kon niet helpen omdat die onmiddellijk vol geraakt met groenafval. Ofwel moeten drainagebuizen met een veel grotere diameter gestoken worden, ofwel moet de begraafplaats opgehoogd of zelfs verplaatst worden. Maar de Commonwealth War Graves Commission is daar geen voorstander van.

Ondertussen is er heel wat schade: de planten op de begraafplaats zijn vernield, de zerken staan gedeeltelijk of helemaal onder water en zullen gedesinfecteerd moeten worden en de muren rond de begraafplaats staan op barsten.

(P.L./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier