Militair vliegveld Moorsele blijft behouden

© Foto www.wevelgem.be
Redactie KW

Het vliegveld van Moorsele blijft eigendom van het ministerie van defensie. Dat blijkt uit het antwoord van Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) op een mondelinge vraag van Open VLD-Kamerlid Roland Defreyne (Open VLD).

Het militaire vliegveld in Moorsele behoort net als de West-Vlaamse basis in Koksijde toe aan de Belgische Staat. Afgelopen jaren zagen buurtbewoners maar weinig militaire activiteit op het domein. Federaal Volksvertegenwoordiger Roland Defreyne (Open VLD) stelde daarom in de Kamercommissie Landsverdediging een mondelinge vraag over de toekomst van het terrein. ‘Minister De Crem gaf mij een overzicht van de militaire activiteiten van afgelopen jaren. Het vliegveld wordt momenteel vooral gebruikt als opleidingscentrum voor de para’s. Vorig jaar vonden er onder meer een zestal trainingen plaats en ook een aantal oefeningen op hoge hoogte’, verduidelijkt Defreyne (Open VLD).

Naast deze oefeningen voor de Belgische paracommando’s heeft de luchthaven drie grote voordelen in vergelijking met andere domeinen. Kamerlid Defreyne: ‘Uit de praktijk blijkt ten eerste dat men voor dit vliegveld makkelijk over toestemming tot luchtactiviteiten kan beschikken, cruciaal voor een snelle interventie. Ten tweede zorgt de geografische ligging van het vliegveld voor weinig overlast bij de omwonenden. Tot slot benadrukte Minister De Crem (CD&V) dat ook de financiële weerslag slechts beperkt is en dat we kunnen spreken van een lage kost-trainingscentrum.’

(ABO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier