Zwingeul wordt verdiept en verlengd : 120 hectare extra natuurgebied tegen 2019

22/08/16 om 21:54 - Bijgewerkt op 24/08/16 om 18:09

Vandaag startten officieel de grootscheepse werken voor de uitbreiding van het Zwin. Het bekendste natuurreservaat van de Vlaamse en Nederlandse kust krijgt er 120 hectare natuurgebied bij. De natuur zal omringd worden door een nieuwe dijk. Die dijk moet onze kustlijn en het West-Vlaamse en Zeelandse hinterland beschermen tegen stormvloeden vanuit zee.

Het gaat om een grensoverschrijdend project, want de Zwingeul vormt de grens met Nederland en werd tot nu toe afgedamd door de Internationale Dijk, die door fietsers en wandelaars druk werd gebruikt om de verbinding te maken met Nederland. Deze dijk werd in 1872 aangelegd om de Willem-Leopoldpolder te winnen op zee. Aan de noordzijde van de dijk bevinden zich de Zwingeul en de Zwinvlakte. De Internationale Dijk wordt nu echter afgebroken en de de Willem-Leopoldpolder teruggegeven aan de zee. Zo wordt de Zwinvlakte in zuidelijke richting met 120 hectare vergroot : 110 ha op Belgisch en 10 ha op Nederlands grondgebied. Tegelijk wordt de bestaande Zwingeul verbreed en verdiept, zodat de getijdenwerking dieper kan inwerken op de natuur in de achterliggende slufter.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!