Zwevegemse duivenliefhebbers vrezen de toename van de sperwers

Redactie KW

Philippe Depraetere en Carl Vermeersch, die sinds twee jaar samen een duiventil met zo’n 250 duiven hebben, zagen de jongste weken al drie jongen doodgebeten door sperwers. Deze roofvogels vinden in de jonge duiven een lekkere en voedzame hap. “De sperwer is een beschermde vogelsoort en ze dus pakken of er op jagen, is strikt verboden”, aldus de duivenliefhebbers.

Philippe was lange tijd terug een duivenliefhebber, maar diende door zijn drukke werkomstandigheden zo’n 35 jaar de duivensport van langs de zijlijn te volgen. Toen hij met pensioen ging, begon hij opnieuw met een kleine duiventil. Carl Vermeersch was vroeger eerder een vinkenier dan een duivenliefhebber.

Drie jaar terug begon hij zich dan toch te verdiepen in de duivensport en startte met een duiventil in Otegem. Na enige tijd besloot het tweetal samen te werken en nu hebben ze een grote til in de Deerlijkstraat in Zwevegem. Ze doen het ook goed, want enkele weken terug werden ze nog gehuldigd op de avond van de sportlaureaten.

Zelf blijft het tweetal bescheiden bij het succes. “Met zo’n 250 duiven mag je ons middelgrote liefhebbers noemen. We hebben ook enkele prijsduiven. Zo werd er op onze ‘Petrus’ onlangs nog 9.000 euro geboden“, legt Philippe uit.

Beschermde vogel

Het gaat dus goed met de duiven van het tweetal. De jongste weken hebben ze echter af te rekenen met roofvogels die het op de jonge duiven begrepen hebben. “In een goede week hebben we al drie jonge duiven verloren die de prooi werden van een sperwer. Gezien die vogelsoort beschermd is, zijn er te veel. Wellicht hebben wij ‘bezoek’ van een sperwer die een nest heeft in De Gavers”, zegt Carl Vermeersch.

“Wellicht hebben wij ‘bezoek’ van een sperwer die een nest heeft in De Gavers”

De roofvogels slaan hun slag wanneer de duiven uitgelaten worden. Dit gebeurt tweemaal per dag en is nodig omdat ze goed zouden presteren tijdens de vluchten. Dat de sperwers het op de duiven gemunt hebben, is volgens Carl geen toeval. Carl: “Die duiven zijn goed gespierd en dus ook goed gevleesd. Ze bijten ze dan ook niet meteen dood, maar geven ze wel een flinke knauw. Ze verstoppen de gewonde duif en brengen een stuk vlees naar hun nest. Na een tijdje komen ze nog een stuk halen tot het beste vlees weg is.”

Nest maken

Gelukkig voor de duivenliefhebbers zal dit wellicht maar een tijdelijk probleem zijn. “De vogels zijn nu volop aan hun nest bezig en de mannetjes moeten zich bewijzen tegenover de vrouwtjes. Door nu met mooi vlees te komen, tonen ze aan het vrouwtje dat ze een waardig mannetje zullen zijn. Eens de jongen er zullen zijn, zullen de vogels dan meer jagen op muizen of kleine konijntjes, maar die zijn er nu nog niet”, aldus Vermeersch.

Het tweetal zegt dat nog andere duivenliefhebbers met het probleem te maken hebben. “We kunnen er echter niks aan doen. De sperwer is een beschermde vogelsoort en ze dus pakken of er op jagen, is strikt verboden”, besluiten ze. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier