Zwevegem stapt (nog) niet in statiegeldalliantie

Enkele weken terug hield Groen een korte inzamelactie met nogal wat blikjes als opbrengst. © a-GV
Redactie KW

Enkele weken terug stuurde Groen Zwevegem een open brief naar het gemeentebestuur om aan te dringen zich aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. Eddy Loosveldt reageert ontgoocheld omdat de gemeente daar niet wil op ingaan.

“Men heeft ons laten weten dat het nog ‘te vroeg’ is om daar een standpunt over in te nemen, verder wordt er niet geargumenteerd. Het gemeentebestuur van Zwevegem lijkt dus niet in staat om rond het invoeren van statiegeld een eigen visie te vormen. Nochtans hebben verschillende gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen ondertussen beslist om wél aan te sluiten”, aldus Eddy Loosveldt van Groen.

Ook stelt Loosveldt zich vragen bij de komende opruimactie. “Men kan dan wel uitpakken met een sensibiliserende gemeentelijke zwerfvuilactie, maar als men als gemeente zelf niet durft denken aan een structurele oplossing, dan heeft het optrommelen van de hele bevolking op 23 en 24 maart meer iets weg van ‘even de inwoners voor de kar spannen’.”

Landbouwers zijn ook vragende partij

Ook de landbouwers zijn vragende partij. “De blikjes die na het maaien van de wegbermen worden verknipt komen in koeienmagen terecht, soms met dodelijke gevolgen. Het schepencollege negeert de verzuchtingen van de dichtst betrokkenen en kiest nog een keer voor een halfslachtige houding. Dat is jammer”, zucht Eddy Loosveldt.

In de marge merkt Groen ook op dat de gemeenteraad reeds in september goedkeuring gaf aan het inzetten van camera’s voor het opsporen van sluikstorters. Ondertussen, vijf maanden later, werden de camera’s nog niet ingezet…

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier