Zuienkerke bestrijdt onkruid met heet water

De gemeente Zuienkerke nam ook een extra personeelslid aan om de machine te bedienen. © WK
Redactie KW

De technische dienst van de gemeente Zuienkerke heeft maandag haar nieuwste aanwinst voor: de Heatweed. Het gaat om een onkruidbestrijdingsmachine die werkt met heet water.

“Omdat we geen chemische onkruidverdelgers meer mogen gebruiken, moesten we wel op zoek naar andere oplossingen. Stomen en branden hebben we ook geprobeerd, maar zo’n onkruidbestrijder op basis van heet water leek op termijn het beste resultaat te geven”, zegt schepen Wim Cools. De technische dienst nam ondertussen ook een extra personeelslid aan voor de onkruidbestrijding.

“Met de heetwatermachine zien we na twee dagen duidelijk resultaat, maar voor een permanent effect moet je meermaals op dezelfde plaatsen passeren. Pas na verloop van tijd keert het onkruid niet meer terug. Deze alternatieve werkwijze is dus behoorlijk arbeidsintensief, en om die reden proberen we onkruidvorming nu ook preventief te bestrijden. Bij de aanleg van nieuwe paden en pleinen gaan we bijvoorbeeld meer met boordstenen werken en alles beter opvoegen”, klinkt het.

De installatie kostte de gemeente wel iets meer dan 19.000 euro. “Niet goedkoop, maar we kunnen er ook het straatmeubilair mee reinigen. Denk dan bijvoorbeeld aan het verwijderen van groene aanslag aan mos op verkeersborden, monumenten en bushaltes”, aldus nog schepen Wim Cools. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier