Zo mooi is Moeder Natuur: ooievaarskoppel zorgt voor jong in Het Zwin

Redactie KW

In het natuurpark Zwin zijn er momenteel 18 ooievaarsnesten bewoond. Niet alleen in de daar speciaal voor geplaatste nestplatforms, maar ook in de bomen van het park. Van één jong ‘gezinnetje’ konden alvast mooie foto’s worden gemaakt.

Bioloog Kris Struyf van ‘t Zwin is een tevreden man. “Uitgaande van de gegevens van vorige jaren zal een tiental nesten succesvol jongen groot brengen”, voorspelt hij. “Deze foto’s werden genomen vanuit de ooievaarstoren. Daar kan je een nest zien dat zich ongeveer op ooghoogte bevindt. De jongen zijn weliswaar nog klein – naar schatting twee weken oud – maar vanuit de toren kan je hun kopjes al regelmatig boven de nestrand zien uitsteken.”

“Vrij hoog ET-gehalte”

Aanvankelijk hebben ooievaarskuikens een zilvergrijs donskleed en een kort zwart snaveltje. “Ze hebben dan een vrij hoog ET-gehalte”, lacht Kris. “Opmerkelijk genoeg klepperen de jongen al van zodra ze uit het ei gekomen zijn. Ze doen dat dan met zoveel overgave dat ze er soms zelfs van omvervallen. Voor hen is het een kwestie van overleven. Een jong dat dit typische kleppergedrag niet vertoont, wordt niet als ooievaarsjong herkend door de ouders en wordt ofwel uit het nest gegooid of opgegeten.”

Zo mooi is Moeder Natuur: ooievaarskoppel zorgt voor jong in Het Zwin

De grootste prooi die volwassen ooievaars kunnen opeten – ze slikken alles immers in één geheel door – is een mol. Ooievaars braken het voedsel in het nest uit. De jongen moeten dat vanaf dag één zelf oppikken. Bij warm weer brengen ze water mee. Ze laten dat dan uit hun snavel lopen, terwijl de jongen het in hun snaveltje kunnen laten lopen. Bij warm, zonnig weer, zorgen de oudervogels voor schaduw, door tussen de zon en de jongen op de nestrand te gaan staan. Als de jongen nog donsjongen zijn en het regent hard, gaat één van de ouders op het nest zitten om ze droog te houden.

Controle via een drone

“In de tweede helft van juni gaan we de jongen ringen”, besluit Kris. “Vooraf doen we een check-up van de nesten met een drone, om te bepalen welke nestbomen en -palen de moeite lonen om met behulp van een hoogtewerker en/of boomklimmer te bezoeken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier