Zieke bomen langs kanaal in Moen worden dringend gerooid

Op de foto één van de zieke bomen die zal geveld worden. © Foto GV
Redactie KW

Recentelijk werden bij enkele kastanjes langs het kanaal Bossuit-Kortrijk in Moen de boomziekte ‘kastanjekanker’ vastgesteld. De bomen moeten dringend gerooid worden.

Een zestal bomen langs het kanaal Bossuit-Kortrijk in Moen zijn aangetast door de schimmel cryphonectria parasitica. “Deze schimmel veroorzaakt kastanjekanker en zorgt ervoor dat tamme kastanjes binnen 1 à 2 jaar afsterven.”, legt Claudia Van Vooren van Waterwegen en Zeekanaal uit.

Vooral in de periode voor de zomer, de maanden april, mei en juni, wordt de ziekte gemakkelijk overgedragen. “Om verdere verspreiding te voorkomen zal Waterwegen en Zeekanaal NV de bomen zo snel mogelijk rooien. Een werk waarmee we op maandag 1 februari beginnen.”

Het rooien zal via een speciale procedure gebeuren. “Zo worden ook de bomen in de onmiddellijke omgeving van de zieke bomen gerooid en wordt het gereedschap voor en na de werken goed ontsmet. Het hout van de gevelde bomen wordt onmiddellijk naar de vlakbij gelegen openbare loskade in Moen gebracht. Later deze week wordt het hout ter plaatse verbrand. Deze speciale procedure is noodzakelijk om de kans op verdere besmetting zo klein mogelijk te houden”, aldus nog Claudia Van Vooren. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier