Zestig procent van West-Vlaamse gezinnen stapt over na groepsaankoop

Redactie KW

De zesde groepsaankoop groene stroom en aardgas van de provincie West-Vlaanderen was een succes.

Maar liefst 44.047 gezinnen (60 procent) en 2.376 bedrijven (56 procent) gingen effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers van de groepsaankoop groene energie en gas die de provincie West-Vlaanderen organiseerde. De gemiddelde besparing voor de gezinnen die zijn overgestapt, bedraagt 184 euro. De bedrijven besparen gemiddeld 304 euro.

“Wat betekent deze groepsaankoop voor het milieu? Dankzij deze groepsaankoop wordt ook heel wat minder CO2 geproduceerd. Maar liefst 11.326 West-Vlaamse gezinnen stappen over van grijze energie naar groene. Dat betekent 24.478 ton minder CO2 per jaar. Van 1 december 2016 tot en met 8 februari 2017 konden particulieren zich vrijblijvend en gratis registreren via www.samengaanwegroener.be of een papieren formulier voor de groepsaankoop elektriciteit en/of gas. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een openbare veiling, kon een gunstigere prijs worden bedongen dan bij een individuele overstap. Tegelijk werd ook het milieu niet vergeten, want het provinciebestuur koos voor 100 procent groene stroom. Maar liefst 73.893 gezinnen en 4.201 bedrijven schreven zich vrijblijvend in”, aldus Fanny Depijpere van de dienst communicatie.

Elegant en Engie Electrabel blijken het goedkoopst

Op donderdag 9 februari vond de onlineveiling plaats. Voor het tweede jaar op rij werden de inschrijvingen voor de groepsaankopen van Oost- en West-Vlaanderen samengevoegd om zo een nog betere prijs te bekomen. In totaal gold het bod dus voor meer dan 140.000 gezinnen. Vier energieleveranciers namen deel. Elegant bood de laagste prijs aan voor de combinatie groene elektriciteit/gas, maar liefst 32 procent onder de huidige marktprijs. Voor groene elektriciteit bleek Engie Electrabel het beste bod klaar te hebben: 17 procent onder de huidige marktprijs.

Nadien kreeg elke ingeschrevene een persoonlijk resultaat en kon hij of zij zelf kiezen om de overstap naar de nieuwe leverancier wel of niet te maken. Deelnemers konden overstappen tot en met 30 april. Wie vragen heeft, kan nog steeds terecht op de gratis infolijn op 0800 76 101 of via samengaanwegroener@west-vlaanderen.be.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier